Tutorial: Het verlichten van LS Models Nightjet dubbeldekkerwagons

Een artikel van Kuylendam.

In dit artikel laat YouTuber Kuylendam zien hoe je verlichting installeert in de dubbeldekkers van LS Models.

Aangezien LS Models al een tijd geen eigen verlichtingsets aanbied willen wij tips geven hoe modelbouwers dit zelf in hun wagons kunnen bouwen met andere verlichtingsets die wel verkrijgbaar zijn.

Deze tips kunnen ook worden gebruikt om van andere merken en modellen verlichting in te kunnen bouwen.

Over Kuylendam

Kuylendam ist eine fiktive Stadt in den Niederlanden im Maßstab 1:87. Der Erbauer dieser Stadt, Amar, ist auf den Bau und die Beleuchtung von Jahrmarktsmodellen spezialisiert und hat bereits einen beeindruckenden Jahrmarkt für seine Stadt gebaut. Auch auf diesem Festplatz fahren Züge die alle beleuchtet sind.

Voor het verlichten van de wagons is voor deze blog gekozen voor de LS Models Nightjet dubbeldekker wagons, dit zijn momenteel zeer populaire modellen.


Het verlichten van LS Models Nightjet dubbeldekkerwagons.

Benodigde materialen:

Voor de uitvoering zijn de volgende materialen nodig:

De wagons:

  • Nightjet dubbeldekkerset van LS Models #47069
LS Models set #47069 bestaat uit twee prachtige dubbeldekkers.

Materialen:

De gebruikte materialen

Andere toebehoren:


Voorbereiding

We gaan de verlichting voorbereiden om deze in de wagons aan te brengen.
Um die Abdeckung der Waggons zu entfernen, wurden die Spezialwerkzeuge von LS Models zum Öffnen von Waggons (LS #89000) verwendet.
Het interieur van de dubbeldekker ziet er netjes uit en vol met details.
De volgende stap is een draaistel van de wagons weg te halen. Dit kun je eenvoudig doen door de wagon ondersteboven te houden en het wielstel vast te houden en iets te draaien en kantelen totdat deze los komt.
Nu het wielstel los is wordt het tijd om de slepers op maat te maken. Aan iedere zijde (DC uitvoering) komt er een sleper.
Het plastic onderdeel is vrij gemakkelijk van het onderstel af te halen door deze met een pincet of een dun voorwerp uit de 4 voetjes te drukken.
Daarna worden de slepers zodanig erin geplaatst dat ze goed contact maken met de wielen; dit is belangrijk voor de stroomvoorziening van de verlichting. Het plastic onderdeel van de vorige stap kan weer terug worden geplaatst om de slepers en de kabels vast te klemmen. Let op dat de kabels op de juiste plek uit het onderstel lopen.
De kabels van de slepers laat je door het wielstel lopen in het gat dat al is voorbereid in het model. Zo nodig kan dit gat iets groter worden gemaakt met een kleine boor of veil. Hierna klik je het onderstel weer terug op zijn positie. Let op dat het onderstel maar op één manier terug te plaatsen is.

Installeer verlichting op de bovenverdieping

Het model is al voorzien van uitsparingen om de ledstrip te plaatsen. Op sommige plekken kan het nodig zijn de uitsparing iets groter te maken om de ledstrip passend te krijgen: gebruik hierbij een scherp mes of een kleine zaag. Zelf heb ik de Wondercutter gebruikt om wat van het plastic weg te snijden.
De ledstrip wordt met behulp van een goede kniptang (bijvoorbeeld Faller #170688ingekort op de gewenste maat. Let op de handleiding van de ledstrip op welke plek je deze inkort, om ervoor te zorgen dat de laatste ledlamp het ook blijft doen. Bij het inkorten van de ledstrip moet er rekening worden gehouden om de brugverbinding op de juiste plek aan elkaar te solderen. Dit staat duidelijk in de handleiding van de ledstrip aangegeven.
Omdat de condensator in de verborgen tussenruimte in de wagon komt is de uitsparing iets groter gemaakt zodat de ledstrip naar deze tussenruimte door kan lopen.
Eerst wordt er getest of de condensator met ledstrip goed passen. Hiermee kun je ook meteen de maat van de twee connectoren van de condensator bepalen en vervolgens afknippen. Let hier op de + en - pool van de condensator en de strip: dit staat op zowel de strip als de condensator aangegeven.
Nu de connectoren van de condensator op maat zijn geknipt kan deze aan de ledstrip vast worden gesoldeerd.
Voer de kabel die aan het wielstel is bevestigd door totdat deze de juiste lengte heeft om deze aan de ledstrip vast te kunnen solderen. Een beetje speling (2-3 cm kabellengte) is goed om er op een later moment bij te kunnen.
Bij het aansluiten van de kabels hoeft er geen rekening te worden met de + of -, de strip is ingesteld om hier automatisch naar de juiste instelling te gaan.
Handig om te testen of de condensator met kabel in de tussenruimte passen. Mocht het niet passen dan zal de kabel iets in moeten worden gekort. De ledstrip hoeft niet vast te worden gelijmd, deze blijft netjes met behulp van de condensator en de openingen in de tussenwanden op zijn plek zitten. Het is ook handig om de ledstrip los te kunnen halen voor onderhoud of het plaatsen van aanvullende verlichting zoals het sluitlicht.
De strip op de bovenste verdieping als geheel.
Eerst testen of deze het ook doet. Voor de benedenverdieping volgen later de stappen.

Sluitlicht monteren

Dan gaan de het sluitlicht in de wagon monteren. Hiervoor is Digikeijs DR60040-Set gebruikt. Niet iedere wagon heeft sluitverlichting nodig en zo nodig kunnen de volgende stappen over worden geslagen.
De led wordt geplaatst waar aan de binnenzijde van de wagon het rode stuk plastic van het sluitlicht zichtbaar is. Let goed op dat de led zo goed mogelijk bovenop dit rode gedeelte wordt geplaatst.
Beide sluitlichten worden vastgelijmd.
Vervolgens worden de kabels naar de juiste plek op de ledstrip van de bovenverdieping gesoldeerd. Let op de handleiding van digikeijs ledstrip waar je dit kunt solderen zodat deze ook apart geschakeld kan worden bij digitaal gebruik.
Dan gaan we door naar de ledstrip voor de benedenverdieping. Ook deze wordt eerst op maat geknipt en vervolgens worden de kabels op gesoldeerd. De bovenverdieping is voorzichtig uit het model te schuiven waardoor je de ledstrip gemakkelijk kunt monteren.
Bij het inkorten van de ledstrip voor de benedenverdieping moet er rekening worden gehouden om de brugverbinding op de juiste plek aan elkaar te solderen. Dit staat duidelijk in de handleiding van de ledstrip aangegeven. Dit zorgt ervoor dat alle leds van de ingekorte ledstrip het doen. Dit moet voor de benedenverdieping worden gedaan omdat de ledstrip korter wordt gemaakt dan die van de bovenverdieping.
Ook hier wordt een condensator geplaatst maar de kleinere versie zodat deze in het trapgat past en niet teveel opvalt.
Als deze eenmaal op zijn plek is geplaatst kunnen de kabels naar de bovenverdieping worden geleid.
De kabels van de ledstrip van de benedenverdieping worden aan de ledstrip op de bovenverdieping gesoldeerd, op dezelfde plek waar de kabels vanuit het wielstel zijn gesoldeerd.
Als alles is verbonden wordt het tijd om dit te testen op het spoor. Het kan zijn dat de verlichting niet direct aan gaat: bij het gebruik van een digitale aansturing zal in de centrale van het betreffende systeem aan moeten worden gegeven dat de verlichting aan dient te gaan. In de handleiding van de DR80010 staat aangegeven welke functiecodes hiervoor gebruikt kunnen worden. Bij mij ging standaard alle verlichting aan met functieknop 4 waarbij de decoder standaard is ingesteld op adresnummer 3. Met de functieknoppen 5, 6, 7 en 8 kun je verschillende delen van de verlichting afzonderlijk aan en uit laten gaan.
Een close-up van de verlichting in de cabines.
Als alles het eenmaal doet kan de kap weer terug worden geplaatst.
De wagon is hiermee gereed om te gaan rijden.

De afronding

Iedere volgende wagon is op dezelfde manier van verlichting te voorzien, daarbij dient er wel in iedere wagon een sleper te worden geplaatst. Wil je dit liever niet doen dan kun je speciaal stroom doorvoerende koppelingen in de NEM schacht plaatsen en daarmee de stroom door laten lopen naar de volgende wagons. Let wel op dat dit betekent dat de bekabeling door de gehele wagon en ieder ander volgende wagon doorverbonden moet worden naar de koppelingen.


Video Tutorial

Op YouTube is de volledige handleiding als video beschikbaar. Volg stap voor stap de installatie van de interieurverlichting in de LS Models dubbeldekkers door Kuylendam.

Kylendam en de Modellbahnshop-Lippe wensen u veel plezier met de installatie van de verlichting!
We hopen dat je van dit artikel genoten hebt. Voel je vrij om een reactie achter te laten!

Meer informatie

De Digikeijs handleiding van DR80010 kunt u vinden in het digikeijs Helpcentrum in verschillende talen.

Meer uit Kuylendam:

INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBELaat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *