Productpresentatie TILLIG DR E77 elektrische locomotief, tijdperk III #96400

Veel modelspoorliefhebbers hebben er naar uitgekeken: het model van een E77 van TILLIG in TT-schaal. Hier presenteren wij het model met de belangrijkste informatie!

Informatie over het prototype

In 1923 bestelde de Deutsche Reichsbahn twee series van de serie E 77 voor de goederentreindienst in Midden- en Zuid-Duitsland. De driedelige locomotieven, waarvan er 56 werden gebouwd, kregen de nummers E 77 01 tot en met E 77 31 en E 77 51 tot en met E 75 75. De locomotieven, die waren ontworpen voor de middelzware dienst, bewezen zich niet door hun slechte loopgedrag boven snelheden van 55 km/u. Uiteindelijk werden ze afgelost door de eenframelocomotieven. Uiteindelijk werden de beoogde inzetgebieden bestreken door de locomotief met één frame van de E 75-serie.

Museumlocomotief E 77 10 | Foto: Magnus Gertkemper

Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog 53 locomotieven in dienst. 42 daarvan, alsmede delen van de beschadigde locomotieven E 77 02, 09, 19, 28, 56, 67, 71 en 73 moesten als herstelbetalingen aan de Sovjet-Unie worden overhandigd. In 1952/53 keerden 38 van de reparatielocomotieven terug naar het DR-materieel. Daarvan werden er slechts tien met de nummers E 77 03, 10, 14, 15, 18, 24, 25, 30, 52 en 53 na 1955 gerepareerd. De rest werd ontmanteld in de jaren 1960.

Helaas is slechts één locomotief van deze serie bewaard gebleven. De E 77 10 bevindt zich momenteel in het DB Museum.

Om scheuren beter te kunnen herkennen, werden het frame en de wielbakken van DR-locomotieven vanaf 1961 rood geschilderd overeenkomstig DV 997; dit gebeurde in het kader van de algemene inspectie. Aangezien de E 77's in deze periode echter niet meer aan hoofdinspecties werden onderworpen, zou geen van de locomotieven een dienovereenkomstige herschildering moeten hebben gekregen totdat zij buiten dienst werden gesteld.

Mocht er een E 77 met rode wielbakken in dienst zijn geweest, dan kunnen alleen kleurenfoto's dit met zekerheid bewijzen. Er zijn zwart-wit foto's uit 1965 waarop een interpretatie van de kleur van de wielen van de koepel mogelijk is.

De museumlocomotief E 77 10 van vandaag is natuurlijk een uitzondering. Voordat de locomotief voor de exploitatie werd opgeknapt, werd zij in 1971 als tentoonstellingsobject voor de voertuigtentoonstelling in Radebeul - overeenkomstig de toenmalige voorschriften - voorzien van een rood frame en rode wielen. Toen de locomotief weer in de oorspronkelijke bedrijfstoestand werd gebracht, werd het frame weer zwart geschilderd en bleven de wielen rood.

Het ontwerp van het TILLIG-model is gebaseerd op het kleurenschema van die tijd. Het frame en de wielbakken van de uit de Sovjet-Unie teruggekeerde locomotieven werden tijdens de opknapbeurt zwart geschilderd overeenkomstig de voorschriften die vanaf 1955 van kracht waren. E 77 25 kreeg een tussentijdse keuring in februari 1960, deze toestand wordt vertegenwoordigd door het TILLIG-model #96400.

Natuurlijk komt er in de loop van de tijd ook een TILLIG E 77 10 locomotief met rode wielstellen.

Informatie over het model

Het TT-model toont de E77 in de tijd van de vroege Bundesbahn en Reichsbahnepoche, ca. 1949 tot 1970.

De locomotief is uitgerust met een 3-lichts frontsein aan de voorzijde en een 2-lichts frontsein aan de achterzijde, dat afhankelijk van de rijrichting wordt gebruikt. De koppeling is zonder nauwe koppeling kinematica, maar een installatie van een elektrische koppeling is reeds voorbereid. Bovendien heeft het model een digitale interface volgens NEM 662 en kan het achteraf met geluid worden uitgerust. Twee tractiebanden zorgen voor de nodige trekkracht. De locomotief heeft een lengte over buffers van 136 mm.

Meer van de E77

Hier is de video van de testrit met een paar impressies van de locomotief.

Een PDF over de digitale technologie van de E77 is ook beschikbaar om te downloaden.


Koop TILLIG elektrische locomotief E77 bij MSL

Beim Modelbahnshop-Lippe is deze locomotief reeds gereserveerd door vele modelspoorliefhebbers en wordt met spanning tegemoet gezien. Beveilig uw model ook!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *