Mijn Modelspoorbaan: h_0_trainiac over suikerbieten en modelspoordromen

Martin is een familieman uit Nederland en deelt zijn Modelspoor-passie op Instagram als h_0_trainiac met een grote internationale cummunity.

Voor deze presentatie heeft hij zijn favorieten tevoorschijn gehaald, vertelt hij ons wat de suikerbiet inhoudt en waarom de bovenleiding voor hem een heel bijzondere uitdaging is.


Hoe ben je in de modelspoorhobby terechtgekomen?

Ik heb het modelspoor virus bij mijn opa opgepikt. Hij had vroeger op zolder een hele grote Märklin H0 modelspoorbaan zoals gebruikelijk in die tijd met heel veel spoor en zonder een echt voorbeeld.

Op mijn 5e verjaardag kreeg ik van opa en oma mijn eerste modeltrein van Märklin. 2 stoomlocomotiefjes, 10 wagonnetjes en een spoorbaan van M-rails.

De beide locomotiefjes heb ik nog steeds (nr. 3000 en 3087). Ik heb nooit overwogen om met de hobby te stoppen. Er is in mijn leven altijd wel ergens een modeltrein aanwezig geweest.

Heb je een favoriete serie?

Ik heb een favoriete trein dat is de Rheingold uit 1962. Het plan is om het rangeren van de Rheingold en Rheinpfeil in Duisburg na te bootsen. Ik wil volgens de planning van toen wagens gaan wisselen tussen de beide treinen.

Verder rijden er bij mij allerlei treinen uit het tijdperk III van de Deutsche Bahn. Ik probeer mijn treinen zo goed mogelijk volgens het voorbeeld samen te stellen.

Komt het spoorplan uit een model of is het een eigen ontwikkeling?

Mijn sporenplan is zelf bedacht.
Ik wilde kunnen rijden met lange treinen, een D-Zug met 10 tot 12 rijtuigen moet over de baan kunnen rijden en stoppen in het station. Er moest ook een mogelijkheid komen om te kunnen rangeren.

Ik ging op internet op zoek naar vrachtsoorten. Na wat rondkijken begon ik steeds meer geïnteresseerd te raken in het suikerbieten transport. Nu kun je op internet heel veel vinden over het laden van suikerbieten vanaf de boerenwagen in de O-wagen, maar hoe het in elkaar steekt op een suikerfabriek is weinig over te vinden. Toch heb ik het voor elkaar gekregen om hier een volledig plan van te vormen.

Het plan van mijn spoorbaan is helemaal gemaakt met schetsen, krabbels en beeldvorming in mijn hoofd. Tijdens het bouwen kom ik erachter of ik het plan moet bijstellen en verbeteren. Tot nu toe heb ik alles kunnen maken wat ik bedacht heb.

De spoorbaan bestaat uit 2 schaduwstations, een splitsing van hoofd- en zijlijn, 10 sporig hoofdstation, een zijlijn station met suikerfabriek aansluiting en een slachthuis met spooraansluiting.

Op het laagste niveau heb ik een schaduwstation waar 8 lange treinen kunnen staan. Aan beide zijden zit een spiraal om een niveau hoger te komen. Aan de linkerkant zit de splitsing naar de zijlijn. Dit is het eerste zichtbare gedeelte van de spoorbaan. Op dit niveau ligt ook het tweede schaduwstation hier kunnen 16 treinen staan van verschillende lengtes.

Het derde niveau is het zichtbare gedeelte, hier wordt nog heel hard gewerkt om verder klaar te maken. Het grootste gedeelte van de ruimte wordt bedekt met een station. Dit station is afkomstig van een vriend van mij. Hij heeft het lang geleden gebouwd voor een module baan en is te zien geweest op menig modelspoorbeurs. Door omstandigheden had hij niet meer de mogelijkheden om dit te doen en hebben we samen besloten om het station bij mij op zolder in te bouwen in plaats van afbreken of verkopen. Nu ligt dit station ingebouwd bij mij op zolder en af en toe rijden wij samen met de treinen.

Wat ontbreekt er nog op de modelspoorbaan of moet er verbeterd worden?

Er staat nog een betriebswerk in planning aan de linkerkant. Die hoop ik komende winter te gaan bouwen. Rechts achter liggen de sporen van de zijlijn met de suikerfabriek en het slachthuis.

Voorzichtig kun je hier al een beetje zien hoe het eruit gaat zien, maar het landschap is nog echt in de ruwbouwfase.

Welke digitale centrale wordt gebruikt?

De spoorbaan is digitaal aangesloten met de Intellibox IR, 4 boosters en menig decoder van verschillende fabrikanten. Alles wordt bediend met de computer via Windigipet 2012. In het midden van de kamer heb ik een bureau gemaakt voor de computer met 2 beeldschermen en ingebouwde Intellibox.

Ik kan de treinen volledig automatisch laten rijden of kiezen welke trein er gaat rijden naar de plek waar ik hem hebben wil. Soms heb ik zin om te zitten kijken en een andere keer wil ik rangeren zoals met de Rheingold en Rheinpfeil.

Is er een favoriet gedeelte?

Op dit moment is mijn favoriete plek op de spoorbaan bij de splitsing op de hoofdlijn. Daar ben ik bezig met de scenery om daarna te kunnen beginnen aan de bovenleiding.

Het aanbrengen van de bovenleidingdraden lijkt me nog een hele klus. Ik zie op internet veel mensen die hun stroomafnemers vast zetten vlak onder de draad zodat het aanbrengen van de bovenleidingdraad iets minder precies komt.

Dit is niet wat ik wil. Ik wil graag zien dat de stroomafnemers tegen de draden glijden.

Wanneer denkt u dat het klaar is?

Ik schat dat de spoorbaan nooit helemaal af gaat zijn. Volgens mij zijn er altijd dingen die je kan verbeteren.

Welke tips heb je voor modelspoorliefhebbers met een soortgelijk project?

Je moet zorgen dat je plezier houdt in het bouwen. Als je te lang te veel van dezelfde vervelende werkzaamheden moet uitvoeren ga je zo ervaar ik het de motivatie verliezen. Ik wissel het af: een aantal wissels aansluiten, een stukje scenery, een gebouw maken of bijvoorbeeld seinen plaatsen.


Wij waarderen het inzicht en zeggen dank u!

U kunt alle foto's nog eens bekijken in de galerij:

Impressies

Afbeelding 1 van 7

Meer van h_0_trainiac

Volg Martin op Instagram: hier vindt u inspiratie, documentatie van de bouwvoortgang en veel rijplezier!

Ook op YouTube is hij actief en plaatst hij regelmatig updates van zijn installatie met waardevolle tips voor de uitvoering van projecten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *